از اگزوز خودروی شما دود سیاه خارج می شود و علت آن را نمی دانید؟ این مشکل می تواند در اثر عملکرد نامناسب کاتالیزور به وجود آمده باشد. این قطعه معمولا به دلیل استفاده طولانی مدت یا وارد آمدن ضربه دچار خرابی می شود. این مشکل زمانی اهمیت پیدا می کند که متوجه شوید گازهای سمی تولیدی چه تاثیری بر روی محیط زیست دارد. خدمات مربوط به تعمیرات خودروهای BMW توسط تعمیرگاه تخصصی بی ام و ارائه می شود، بنابراین توصیه می کنیم تعمیر کاتالیزور بی ام و را به یک فرد متخصص بسپارید.
تعمیرات تخصصی کاتالیزور بی ام و
شرکت بی ام و برای جلوگیری از آلایندگی هوا، قطعه ای به نام کاتالیزور را در مسیر بین اگزوز و موتور خودرو قرار می دهد. این قطعه که به آن مبدل کاتالیست هم گفته می شود، بخشی از سیستم اگزور خودروست که باعث خارج شدن گازهای تولیدی در اثر احتراق موتور به بیرون می شود.
این قطعه شامل فلز اکسایدها است و گازهای سمی و خطرناک (مونوکسید و هیدرو کربن ها) به همراه مقداری هوا از درون آن عبور می کنند و به شکل دی اکسید کربن و بخار آب خارج می شوند.
در واقع مبدل کاتالیست نسبت سوخت به هوا را تنظیم و از خروج سریع ۹۰ درصد گازهای سمی و خطرناک جلوگیری می کند. این قطعه نقش بسیار مهمی در عدم آلودگی هوا ایفا می کند. از آن جایی که کاتالیزور مهم ترین بخش کنترل آلودگی در هر خودرو به حساب می آید در صورت حذف آن، آسیب بسیار جدی به محیط زیست وارد می شود.
اگر به عملکرد خودروی خود و همچنین پاکی هوا اهمیت می دهید، بهتر است با دیدن هریک از علائمی که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم، هرچه سریع تر در جهت تعمیر کاتالیزور اقدام کنید و به یک تعمیرگاه تخصصی بی ام و مراجعه نمایید.
نکته: مواد کاتالیزگر شامل فلزات گرانبها مانند، پالادیوم، رادیوم، پلاتین، کادمیوم و یا ترکیبی از این مواد می شود. این فلزات گرانبها دلیل قیمت بالای کاتالیزور است و همین موضوع اهمیت حفظ و نگهداری از این قطعه را دو چندان می کند.
عوامل تاثیرگذار در خرابی کاتالیزور
- می توان گفت، مهم ترین عامل خرابی کاتالیزور خودرو، انسداد شبکه های آن به دلیل استفاده طولانی مدت از این قطعه است. مسدود شدن شبکه ها ممکن است عملکرد کلی موتور را دچار اختلال کند.
- یکی دیگر از دلایلی که موجب خرابی این قطعه می شود، استفاده از سوخت های غیر استاندار است.
- عامل دیگری که به طور مستقیم بر روی خراب شدن این بخش تاثیر می گذارد، تغیرات دمایی و ترکیب شدن گازهای خارج شده از طرف موتور است که به طور معمول در اثر خرابی واشر سرسیلندر و آب و روغن قاطی کردن موتور اتفاق می افتد.
- گاهی نیز ممکن است در اثر احتراق ناقص یا گرمای بسیار بالای موتور، حرارت و دمای گازهای خارج شده بالا رود و کاتالیزور خراب شود.
- افزودن مکمل های انژکتور به باگ خودرو نیز یکی دیگر از عامل های خرابی این بخش است.
- خرابی سیستم جرقه زنی خودرو نیز می تواند بر روی خراب شدن مبدل کاتالیست تاثیر بگذارد.
علائم خرابی کاتالیزور
از جمله شایع ترین علائمی که در زمان خرابی مبدل کاتالیست می تواند شما را از وجود مشکل در این بخش مطلع سازد، می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- بالا رفتن مصرف سوخت به طور ناگهانی
- پایین آمدن شتاب خودرو
- استارت نخوردن مناسب خودرو یا روشن نشدن آن
- رد شدن خودرو در تست هایی که به منظور تعیین مقدار آلایندگی گرفته می شوند. )بالا بودن بیش از حد مقدار HC و CO در تست)
- روشن شدن چراغ چک خودرو (پشت آمپر)
- ضعیف شدن عملکرد خودرو و لرزش آن در سرعت های پایین و دور کند
- پیچیدن بوی بد و بیشتر شدن هر لحظه آن ) بویی شبیه به تخم مرغ گندیده در خودرو می پیچد.)
- پایین آمدن دمای مبدل کاتالیست
- زمانی که خودرو کاملا سرد است اگر مبدل کاتالیست را با دست تکان دهید، می توانید صدایی شبیه به سنگ ریزه که نشان از فروریختن شبکه های این قطعه است را بشنوید.
نکته: کاتالیزور زمانی به درستی کار می کند که دمای آن بالا رود (ممکن است در چنین شرایطی دما تا مرز ۷۰۰ یا ۸۰۰ درجه نیز برسد.) کاتالیست هایی که دمای آن ها بعد از رانندگی و گرم شدن موتور تغییر چندانی نکند و به حالت ایده آل خود نرسد، مطمئنا دچار مشکل شده اند. دستگاه حرارت سنج اینفراد می تواند دمای کاتالیزگر را تشخیص دهد.
حذف کاتالیزور و معایب آن
پس از خرابی مبدل کاتالیست عده ای تصور می کنند در صورت نبود این قطعه نیز خودرو مانند گذشته به کار خود ادامه می دهد و به همین دلیل به جای تعمیر کاتالیزور تصمیم می گیرند این قطعه را کلا حذف کنند، اما این کار می تواند علاوه بر ایجاد آلایندگی، مشکلاتی را در نحوه عملکرد خودرو نیز ایجاد کند.
ممکن است در ابتدا توان موتور و شتاب خودرو اندکی بالا رود، اما به مرور زمان موتور خودرو در اثر افزایش فشار، شروع به استهلاک می کند و نه تنها دیگر اثری از شتاب مضاعف نیست بلکه با کاهش نیز روبه می شود. از جمله مهم ترین معایبی که حذف کاتالیزور به دنبال دارد می توان به بالا رفتن مقدار آلایندگی، مصرف سوخت و صدای موتور خودرو اشاره کرد.
نکته: عده ای به غلط تصور می کنند که افزایش صدای موتور به دلیل راحت تر نفس کشیدن خودرو در اثر حذف کاتالیست است.
دوره های تعویض مبدل کاتالیست
همان گونه که می دانید از سال ۹۱ تا کنون تست عملکرد مبدل کاتالیست پیرو طرح کاهش آلودگی هوا، در معاینه فنی خودرو اجباری شده است. بنابراین در صورت خرابی این قطعه باید آن را تعمیر و در صورت به پایان رسیدن عمر مفید باید تعویض نمود. طول عمر مفید کاتالیست ۵۰ هزار کیلومتر است. بنابراین اگر نمی خواهید این قطعه کارایی خود را کاملا از دست دهد، بهتر است به دوره های تعویض آن توجه داشته باشید.
شست و شوی کاتالیزور
همان گونه که گفته شد این قطعه جزو قطعات مصرفی است و پس از سر رسیدن عمر مفید کاتالیزور و بروز مشکلات و معایب، باید به دنبال راهی جهت تعمیر این قطعه نسبتا گران باشید. یکی از بهترین و کم هزینه ترین راه های تعمیر کاتالیزور شست و شوی آن است.
شست و شوی اصولی مبدل کاتالیست می تواند تا حدودی باعث بهبود عملکرد و افزایش طول عمر مفید آن شود. حال شاید برای شما سوال باشد که نحوه شست و شوی صحیح این قطعه چگونه است؟
برای شست و شوی کاتالیزور باید حتما محلول مناسب و مخصوص شستوشوی کاتالیست را تهیه کنید و داخل باک بریزید. پس از انجام این کار فورا خودرو را به حرکت دربیاورید تا سنسور اکسیژن و مبدل تمیز شوند. توجه داشته باشید که این محلول هیچ آسیبی به کاتالیزور نمی رساند و تنها با تمیز کردن آن باعث بالارفتن عمر مفیدش می شود.
نکته: هیچ گاه برای شست و شوی مبدل کاتالیزور از جوهر نمک استفاده نکنید.
در پایان
همان گونه که گفته شد ماده کاتالیزگر از فلزات گران قیمت تشکیل شده است و همین موضوع لزوم نگهداری اصولی از این قطعه ارزشمند را بیشتر می کند. در صورت خرابی این قطعه می توانید با کارشناسان ما مشورت کنید. در مرکز تخصصی ما تعمیر کاتالیزور خودروهای بی ام و به صورت تضمینی انجام می شود و دیگر شاهد خاموش شدن چراغ چک خودرو و پیچیدن بوی بد داخل کابین نخواهید بود و مصرف سوخت خودروی شما تا حد زیادی پایین خواهد آمد.